Biografie Marius van der Sandt (1985-2006)

marius groenland lantingDe passie van Marius voor natuurfotografie is begonnen toen hij op zijn vijftiende als bijbaan in een bekende fotozaak in Nijmegen ging werken en tijdens vakanties de natuur als object van fotografie ontdekte. Als middelbare scholier woonde hij enige maanden bij een gastgezin in Omaha, Nebraska. Vanaf die tijd stamt zijn oriëntatie op Amerika. Na zijn eindexamen in 2003 heeft hij eerst full-time gewerkt en is toen vertrokken naar Nieuw Zeeland en Amerika. Daar haalde hij zijn hart op aan de natuur en besloot hij om serieus met natuurfotografie door te gaan. Na deze reis is hij begonnen aan de studie economie en rechten in Rotterdam.

Kennis over fotografie haalde Marius voornamelijk uit boeken en tijdschriften en van internet. Hij leefde met zijn leermeesters, dag in dag uit, en las alle artikelen die er verschenen
over fotografie, fotoapparatuur en filmmateriaal. Marius was heel ambitieus en streefde voortdurend naar perfectie. Zijn ideaal was om professioneel fotograaf te worden en te gaan werken voor National Geographic. Hij heeft altijd analoog gefotografeerd, zoals in die tijd nog gebruikelijk was.

Marius had een tomeloze energie en kon uitstekend plannen. Hij deelde zijn studie zo in dat hij zoveel mogelijk tijd overhield om te reizen. Op deze manier kon hij meerdere reizen per jaar maken. Om veilig de bergen in te kunnen gaan volgde hij bergsport- en toerski-cursussen.

Aanvankelijk maakte Marius veel reizen met zijn moeder, maar al gauw reisde hij het liefst alleen. Zijn voorkeur ging uit naar landen met veel ongerepte natuur, zoals Scandinavië, Nieuw Zeeland, Alaska, Canada en Amerika. Beren en vooral ijsberen waren zijn favoriete dieren. Hij heeft er jaren naar uitgekeken om die te fotograferen. Hij was zielsgelukkig toen het eenmaal zover was.

In 2005 heeft Marius deelgenomen aan een cursus van Frans Lanting in Santa Cruz en in 2006 is hij met hem meegegaan naar Spitsbergen en Groenland. Daarna heeft hij zelf een fotocursus in Toscane gegeven voor SNP Natuurreizen.

Marius interesseerde zich al eerder voor  parapenten omdat hij zich dan onafhankelijk en sneller zou kunnen verplaatsen.  Hij wilde ongehinderd door obstakels positie kunnen kiezen om zo vanuit nieuwe perspectieven unieke foto’s te kunnen maken. In oktober 2006 is hij op twintigjarige leeftijd tijdens een cursus parapenten in Turkije om het leven gekomen.

Foto Marius: Groenland 2006, Frans Lanting

21-21 08